Tierradentro și San Agustin – Ce trebuie să știi pentru a vizita cele mai frumoase situri arheologice din Columbia

Tierradentro și San Agustin – Ce trebuie să știi pentru a vizita cele mai frumoase situri arheologice din Columbia

“Arheologie” nu e chiar primul cuvânt care-ți vine în minte când te gândești la Columbia. Siturile cele mai faimoase din America de Sud se găsesc fără îndoială în Perú, și totuși țara cea mai nordică de pe continent se mândrește cu ruine arheologice extrem de bine păstrate, inedite și relativ puțin cunoscute.

Cel mai vizitat e, cred, Orașul Pierdut, aflat pe coasta Caraibelor. Celelalte două sunt parcurile arheologice Tierradentro și San Agustin, parte din patrimoniul UNESCO, datorită cărora merită cu prisosință un detur prin sudul Columbiei.

Câteva cuvinte despre Tierradentro și San Agustin

Sunt complexuri arheologice aflate în Cauca (Tierradentro) și Huila (San Agustin), două departamente din sudul țării. Fiind în zone relativ apropiate, de multe ori (de exemplu acum) se vorbește despre cele două parcuri arheologice împreună, deși vestigiile au fost produse de culturi diferite, în perioade succesive, și nu ai nici aceeași estetică.

În San Agustin, despre care am mai scris într-o postare trecută, poți admira cea mai extinsă colecție de statui monolitice funerare produsă de o cultură precolumbiană în America de Sud.

În Tierradentro, poți vedea zeci de hipogee (grote subterante utilizate în scopuri funerare), a căror pictură încă bine păstrată le face unice pe continent.

Cum ajungi

Niciunul dintre cele două parcuri nu e „în drum” pentru cine face itinerariul mainstream de două-trei săptămâni în Columbia. Însă între cele două, San Agustin e mai accesibil.

Spre San Agustin

Parcul arheologic e la 4 kilometri de orășelul omonim, existând un autobuz urban care vă duce la intrare. Spre San Agustin aveți diferite opțiuni:

 • Cu avionul spre Pitalito (zboruri zilnice din Bogota), oraș aflat la aproximativ 50 de kilometri. De acolo, puteți lua un autobuz San Agustin.
 • Cu autobuzul: Se poate ajunge direct dinspre Bogota (autobuz de noapte, 10 ore, 75.000 de pesos în iunie 2018), Popayan (5-6 ore pe șosea în mare parte neasfaltată, 35.000-40.000 de pesos), sau Mocoa.

Spre Tierradentro

Transportul spre Tierradentro e o mică aventură în sine. Pierdut într-o vale oarecare pe undeva prin Masivul Columbian, satul e legat de șoselele principale ale țării printr-un drum desfundat, care o dată la câteva luni devine impracticabil din cauza alunecărilor de teren, și pe alocuri șerpuiește pe buza unor prăpastii. Peisajul e, din toate punctele de vedere, amețitor.

 • Dinspre Popayan: Există un autobuz din Popayan care pleacă o dată pe zi (10:30 a.m.). Cu opriri cu tot, durează 6-7 ore pentru 113 kilometri.
 • Dinspre San Agustin e și mai și. Un drum ocolit, multe serpentine și trei autobuze: San Agustin – La Plata; La Plata – Inza; Inza – Tierradentro. Sau invers. În total, 9 ore.

Unde să stai

În general nu recomand cazări, dar în San Agustin m-am îndrăgostit: Casa de Nelly, la douăzeci de minute de mers de oraș, are camere amenajate drăguț, personal amabil, hamace, balansoare, copaci de guayaba, grădină cu flori și păsări colibri la preț decent.

În Tierradentro, există două opțiuni:

 • Fie vă cazați lângă parcul arheologic (există diferite hospedajes inclusiv cu posibilitate de camping),
 • fie în satul cel mai apropiat, San Andres de Pisimbalá, aflat la 3 km.

Opțiunea cea mai comodă e lângă parc, pentru că vizitarea începe de acolo. Opțiunea care vă dă mai multe opțiuni de aprovizionare e în sat. În ambele cazuri, găsiți suficiente cazări, de la 13.000 pesos pe noapte (4 euro), până la 70.000 de pesos de persoană.

Intrarea în parcuri – condiții, costuri în 2018

Datorită importanței lor, complexurile sunt administrate direct de ICANH (Institutul Columbian de Antropologie și Istorie) și incluse în patrimoniul UNESCO.

La intrarea în fiecare dintre parcuri primiți câte un „pașaport”, valabil două zile, care costă 25.000 de pesos(cam 7-8 euro). Persoanele peste 62 de ani intră gratuit.

San Agustin

Pașaportul pentru San Agustin include de fapt trei parcuri arheologice:

 • Parcul Arheologic San Agustin(aflat la 3 km de oraș) – durată de vizitare 4-5 ore
 • Parcul Arheologic Alto de las Piedras– 1 oră
 • Parcul Arheologic Alto de los Idolos– 2 ore

Ultimele două nu sunt în San Agustin, ci în Isnos, un sat aflat la 20 de kilometri pe șosea. Cum ajungi în Isnos?

 • cu transportul în comun (se schimbă mai multe autobuze)
 • cu bicicleta,
 • cu un tur în jeep care costa, în iunie 2018, 40.000 de pesos (și include transportul până la două cascade, și strâmtoarea râului Magdalena).

Pentru aventurieri, spre Alto de los Idolos se ajunge și pe o cărare de 6 kilometri direct din San Agustin, coborând și urcând văi abrupte și traversând râul Magdalena pe un pod care momentan arată cam ca în imagine. 🙂

Dar nu toate siturile arheologice din zona San Agustin sunt în cele trei parcuri. Regiunea e ticsită de statui, multe lăsate în locul unde au fost găsite, la care se poate ajunge fie pe jos, fie călare (cu un tur de la agențiile din oraș), fie în unele cazuri cu mașina, și care nu sunt incluse în bilet. La majoritatea intrarea e gratuită.

Cele mai accesibile sunt:

 • El Tablon (3 km de centrul orașului)
 • La Chaquira (5 km) – una dintre puținele sculpturi găsite în aer liber, pe o stâncă ce se ridică deasupra văii râului Magdalena.
 • La Pelota / El Purutal (7 km) – conțin singurele statui colorate descoperite.
 • Obando (în satul cu același nume)
 • El Jabon
 • La Parada

Dacă nu vă grăbiți, recomand cel puțin o zi pentru a vizita și câteva din celelalte situri. El Tablon, La Chaquira și La Pelota / El Purutal se pot vizita într-un circuit de în jur de 15 km, fie călare, fie pe jos.

Tierradentro

Parcul arheologic Tierradentro e unul singur, dar are cinci sectoare cu hipogee (Segovia, El Duende, El Tablon, Alto de San Andres și Alto El Aguacate), pe lângă cele două muzee care fac și ele parte din complex.

Distribuite de-a lungul unei poteci care urcă și coboară sute de metri și are o lungime de 15 km, sectoarele se pot vizita într-o zi sau două. O zi e de ajuns pentru cei care se grăbesc și nu insistă să viziteze sectoarele exhaustiv, dar pentru plimbatul mai pe îndelete și cufundatul în cât mai multe grote, eu recomand să profitați de cele două zile incluse în bilet.

Traseul e circular, cu sosirea în același punct de unde ați pornit, dar bucla lungă e împărțită de șoseaua principală în două bucle mititele, una cu siturile Segovia, El Duende și El Tablon, cealaltă cu San Andres și El Aguacate.

Recomand să începeți de la intrarea în parc, fiindcă pașaportul se cumpără doar la ghișeul de bilete.

 

Ce altceva mai e de făcut prin zonă?

Eu am luat-o pur și simplu la pas pe coclauri. În Columbia poți face orice, numai să te plictisești nu. Vreme bună să ai, că eu n-am prea avut.

În San Agustin am găsit plantații de cafea

mici făbricuțe artezanale unde se face panela, un fel de suc de trestie de zahăr solidificat,

strâmtoarea râului Magdalena la 15 kilometri depărtare

câteva cascade

și am prins o sărbătoare locală cu multă culoare și muzică.

În Tierradentro am petrecut câteva zile ruptă de lume și de internet, urcând și coborând munții printre grădini, livezi și păduri de bambus.

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.