Sfaturi și sugestii pentru o călătorie în Columbia (II) – cum ajungi, costuri, cazare

Sfaturi și sugestii pentru o călătorie în Columbia (II) – cum ajungi, costuri, cazare

În prima parte a ghidului vorbeam de siguranță și pregătiri pentru o călătorie în Columbia. Iată acum tot ce-mi vine în cap despre buget, transport, cazare și alte detalii practice. Dacă apar întrebări, le răspund cu drag. Voi converti prețurile în euro, nu în lei.

Opțiuni de transport înspre Columbia

Cu avionul din Europa

Pe scurt, vânați oferte, deși n-am prea văzut. Cel mai rezonabil pentru mine până acum au fost conexiunile prin Madrid, dar explorați și alte opțiuni. Un bilet de avion dus-întors Madrid-Bogota ar trebui să vă coste în jur de 800-900 de euro, luat cu câteva luni înainte. Până în Madrid fiecare se descurcă cum poate. Sigur, mai apar din când în când și oferte mai ieftine, deși n-am văzut nimic sub 600 de euro. Durata zborului e de aproximativ 10 ore.

Mie mi-a ieșit mereu mai ieftin să cumpăr biletul între Madrid și București separat, decât un bilet unic, cu escală, București-Bogota.

Overland

Columbia are granițe terestre cu Panama, Ecuador, Peru, Venezuela și Brazilia. Dinspre Venezuela, eu zic ca momentan s-o lăsați mai moale pentru că situația politică și economică e incendiară, și frontierele se închid și se deschid periodic, în funcție de ce-i zic astrele lui Nicolas Maduro dictatorul președintele Venezuelei, mare om, mare caracter, mare dansator de salsa. Hai să vedem ce alte opțiuni sunt.

Granița Ecuador-Columbia

Punctul de frontieră e la Tulcan (Ecuador) – Ipiales (Columbia), și n-are nimic special. Mergeți cu încredere. Lângă Ipiales, puteți vizita Sanctuarul Las Lajas, unul dintre cele mai spectaculoase puncte de pelerinaj din Columbia.

Granița Panama-Columbia

Frontiera între Panama și Columbia corespunde „dopului” Darien (sau „găurii”, depinde din ce limbă se face traducerea), adică Darien Gap, o junglă deasă unde șoseaua panamericană care leagă nordul extrem cu sudul extrem al Americilor se întrerupe. Punctul de frontieră e La Miel (Panama) – Sapzurro (Columbia). Sapzurro e legat prin șosea de restul țării, dar La Miel nu are conexiune terestră cu restul statului Panama, așa că pentru a ajunge acolo va trebui să luați o șalupă.

N-am auzit să fie problme în direcția Panama-Columbia, dar invers documentați-vă bine care sunt cerințele, căci din câte înțeleg grănicerii nu-s deloc prietenoși.

Granițele Brazilia-Columbia și Peru-Columbia prin Leticia

Leticia e singurul punct de frontieră al Columbiei la Amazon, și are comunicare directă cu Tabatinga (Brazilia) și Santa Rosa (Peru). În Jurnalul Amazonic am mai povestit câte ceva.

Leticia-Tabatinga – frontiera e simbolică, marcată de o plăcuță bilingvă. 🙂 Va trebui să navigați Amazonul dinspre Manaos până în Tabatinga, de unde puteți intra în Columbia și pe jos, orașele fiind lipite. Înainte de a ieși din Brazilia definitiv, va trebui să treceți pe la punctul de frontieră pentru ștampila de ieșire. Odată intrați în Columbia, vă veți îndrepta spre aeroport, unde se află momentan singurul punct vamal funcțional, pentru a obține ștampila de intrare.

Leticia-Santa Rosa – Leticia e pe un mal al Amazonului, Santa Rosa e pe o insulă vizavi. La Santa Rosa se ajunge navigând pe Amazon, dinspre Iquitos. Pentru opțiuni decente de cazare, încercați să dormiți în Leticia. Înainte de ieșirea din Santa Rosa treceți pe la punctul de frontieră peruan (în ianuarie 2017 funcționa doar între 08:00 – 17:00). Apoi luați barca spre Leticia, unde trebuie să vă îndreptați spre aeroport pentru ștampila de intrare.

Toți turiștii care intră în Leticia (chiar și din Columbia) vor trebui să plătească o taxă turistică la aeroport (în 2017 valoarea era de 30.000 pesos, aproximativ 10 dolari). Păstrați chitanța, taxa e valabilă o lună.

Bugetul pentru o călătorie în Columbia pe cele trei cheltuieli de bază: transport – cazare – mese

 

 1) Transportul

În Columbia nu există transport pentru turiști și transport pentru localnici. Cu atât mai bine, opțiunile sunt destul de variate, și puteți interacționa ușor cu cei din jurul vostru.

Ce variante de transport există?

 • Avionul
 • Autobuzul
 • Mașina personală / închiriată
 • Altele

 

Dacă timpul vă e limitat și/sau aveți rău de mașină, vă recomand ca între principalele orașe să luați avionul. Distanțele sunt lungi, și relieful muntos al Columbiei nu se traduce în călătorii line cu autobuzul. Dacă nu vă omoară asta, vă omoară filmele de acțiune cu sonorul la maxim, reggaetonul la tot poporul, etc. Știu ce zic.

Prețurile biletelor de avion sunt cam cu 30% mai mari decât cele de la autobuze.

Câteva exemple de durate:

Bogota – Medellin – 12 ore și un număr nedefinit de serpentine

Bogota – Cali – 10 ore

Medellin – Cartagena – 16 ore

Bogota – Cartagena – 20-22 ore

etc.

Principalele companii aeriene:

Avianca

Latam

VivaColombia, teoretic linie low-cost, cu care rentează să călătoriți doar dacă nu aveți bagaj de mână.

Satena (companie de stat cu prețuri exorbitante).

 • Așteptați-vă să plătiți între 40-60 de euro pe traiect, depinzând de sezon, ziua săptămânii, oferte, etc.
 • Am zis-o și în postarea trecută, evitați să călătoriți într-unul din numeroasele week-enduri prelungite – un bilet one-way la o oră rezonabilă întrece suta de euro.

Pe distanțe mai mici există un sistem destul de bine pus la punct de autobuze, pe care le puteți lua din autogări. Prețul de regulă reflectă calitatea, nu vă înghesuiți la ieftineli decât dacă vreți, desigur, senzații tari sudamericane. 🙂

Companii de autobuze decente:

Expreso Bolivariano

Expreso Brasilia

Copetran, Berlinas, etc. Dacă nu sunt aici nu înseamnă că nu-s bune. Dați o tură la autogară și vedeți opțiunile.

 • Spre deosebire de companiile de autobuze din alte țări ale Americii de Sud, aici companiile nu oferă mese sau gustări, ci opresc la orele mesei în câte o cârciumioară la șosea.
 • Dar dacă aveți noroc, prindeți și wifi, ceea ce, se știe, e chiar mai important decât o masă caldă.
 • Peste tot, dar mai ales în zonele călduroase – luați-vă un pulovăr gros, fular sau ceva substitut de păturică dacă mergeți cu autobuzul, în special noaptea. Aerul condiționat e dat la maxim.

Mașina personală sau închiriată e o opțiune (nu știu cum e cu carnetul de șofer). Ce trebuie să știți:

 • Prețurile benzinei sunt afișate per galon, nu per litru. (Un galon e 3,78 litri). Un galon costă acum (octombrie 2017) aproximativ 9000-10.000 de pesos, adică 2,8-3 euro.
 • Șoselele în Columbia sunt cu plată – există un număr absurd de mare de bariere la care va trebui să plătiți, și asta se adaugă la bugetul excursiei.
 • Pentru bicicletă, dați-i un mail lui Radu Păltineanu. 🙂

2) Cum vă deplasați în orașe

Taxi-urile

 • Sunt galbene, și încercați pe cât posibil să nu le luați de pe stradă, sau să le luați doar în timpul zilei de pe stradă. Seara cereți-le prin aplicație, sau rugați pe cineva din jur să o facă.
 • În Bogota sau orașele mari, taximetriștii au toate tarele incluse în fișa postului unui taximetrist de capitală: aburesc, măsluiesc contorul, vă plimbă jumătate de oraș, etc. E normal, nu vă enervați, sunteți în vacanță.
 • În Columbia nu există taxi-uri împărțite cu alți pasageri, ca în alte țări sudamericane. Dacă vi se întâmplă, e ceva putred la mijloc.
 • O cursă costă în jur de 10.000 de pesos (3 euro) în Bogota, poate mai mult dacă distanța e foarte mare. În celelalte orașe prețurile sunt mai mici.
 • Nu se dă bacșiș taximetriștilor, nu fiți surprinși dacă vă vor da restul exact, și nu e nevoie să le lăsați mai mult, nu se practicp.

Transportul în comun

 • Veți avea nevoie de el doar în orașele mari: Bogota, Medellin, Cali, Barranquilla. În rest, e ok și pe jos. Singurul oraș cu metrou e Medellin, în rest șontâc-șontâc cu autobuzul.
 • Un bilet la orice mijloc de transport în comun e în jur de 2000 de pesos (60-70 de eurocenți).
 • Aeroportul El Dorado e chiar la marginea capitalei. Aveți la dispoziție două autobuze P500 și K86, care costă 2000, respectiv 2200 pesos. Altfel, un taxi vă va costa în jur de 20.000-25.000 de pesos (7-8 euro)

 

3) Cazarea în Columbia

Puteți opta pentru hoteluri, hosteluri, airbnb, couchsurfing, etc. O cameră ieftină de hotel pornește de la 7-8 euro în sus, dar nu vă așteptați la confort. În sus, the sky is the limit.

 • O cameră de hotel bunicel (adică pentru străini) costă în jur de 100.000 – 150.000 de pesos pe noapte, adică 30-45 de euro pe cameră dublă. O cameră de hotel decent (pentru localnici) se poate găsi și cu 20.000 de pesos în orășelele mai mici.
 • Televizor veți găsi cam peste tot. Wifi-ul nu e atât de comun.
 • Hostelurile columbiene costă pe la 30.000 – 50.000 patul în dormitor comun (10-15 euro), și se găsesc în orașele alate pe traseul majorității turiștilor. Uneori e mai ieftin și mai convenabil să stați la hoteluri pentru localnici (adică alea care nu arată fancy și n-au pagină pe booking.com).
 • Prețurile în general nu includ micul dejun. În general doar hotelurile bunicele oferă posibilitatea unui mic dejun, sau hostelurile boutique.
 • Airbnb e destul de răspândit în Columbia, mai ales în orașele mari. Prețurile variază destul de mult, găsiți ușor opțiuni în jur de 10-15 euro.
 • Aproape nicăieri în țară în afară de Bogota sau Medellin dușurile nu au apă caldă. Obișnuiți-vă cu dușuri reci, și în case și în hoteluri.
 • Dacă e musai să rezerv, eu caut uneori pe booking.com sau hostelworld.com. Altfel, și cel mai des, caut la fața locului că ies mai ieftin.
 • Încercați să vă rezervați înainte cazarea în Bogota, Medellin și (mai ales) Cartagena.
 • Ponturi de cazare pentru Bogota: centrul istoric, La Candelaria, are cea mai mare concentrație de hoteluri și hosteluri. Seara târziu devine pustiu și ușor nesigur. Recomand dacă vreți să fiți aproape de muzee sau obiective turistice, fără să cheltuiți bani pe transportul în comun. Cea mai mare concentrație de oferte pe AirBnb e în Chapinero, cartier rezidențial și de afaceri de clasă medie, cu multe baruri și restaurante. Chapinero are zone bune și zone mai puțin bune. O altă opțiune e El Salitre, cartier modern, aproape de aeroport dar ușor îndepărtat de restul Bogotei și aproape de mijloacele de transport în comun.
 • Ponturi de cazare pentru Cartagena: Cartagena e cel mai scump oraș din Columbia, mai ales pentru turiști. Veți găsi cazare în trei zone principale: Cea mai frumoasă zonă e centrul istoric, Ciudad Amurallada, unde veți găsi majoritatea hotelurilor chic. Getsemani e la un sfert de oră de mers pe jos de Orașul Vechi. Tradițional o zonă mai săracă, e azi în curs de gentrificare și găzduiește o sumedenie de hosteluri. Boca Grande e cartierul de hoteluri aflate pe plajă, un fel de Mamaia a Columbiei, cu o plajă nespectaculoasă și apă murdară. Sincer, nu recomand.
 • Alte opțiuni sunt Couchsurfingul, Glampingul, campingul și alte ing-uri din astea. 🙂

4) Mâncarea

Mâncarea în Columbia e bună, deși nu teribil de variată, și punctul forte sunt pentru mine fructele de toate felurile. Puteți mânca pe stradă, în restaurante de toate categoriile și gusturile, piețe, brutării, lista e lungă. O să revin cu o postare pentru pofticioși. 🙂

 • Micul dejun îl luați la brutării. Servesc croasante (pentru columbieni sunt pur și simplu „pâine”), checuri, fursecuri, etc, cu ciocolată caldă sau ceai. Puteți comanda și ouă (cu pâine sau orez) sau supe. Un mic dejun costă în jur de 5000 de pesos. Adică 1,5 euro.
 • La prânz, aproape orice restaurant oferă un meniu al zilei, constând dintr-o supă, un fel principal de carne și trei-patru garnituri, și un suc natural de fructe sau o limonadă. Cereți el menu del dia sau menu ejecutivo. Un prânz de genul ăsta costă de la 6.000 de pesos la 15.000 de pesos în funcție de oraș și de categoria restaurantului. Adică 2-5 euro.
 • Sigur, există și opțiunea să vă comandați din felurile din meniu, dar veți ieși probabil la un preț dublu.
 • La cină există restaurante care oferă meniul zilei, dar sunt mai puține.
 • Scurt vocabular de bază:
  • „carne” înseamnă, în spaniola columbiană, carne de vită. Puiul sau porcul sunt pui sau porc, nu „carne”.
  • „cafe” e cafea cu lapte. Pentru o cafea normală, cereți un „tinto”.
  • „aromatica” e o infuzie de plante sau de fructe.
  • „arepa” e mândria națională, o turtă relativ insipidă din făină de porumb, care vine într-o sumedenie de variante și texturi. La început n-o să vă placă. Spre sfârșit, mai discutăm. 🙂
  • „caldo” e cuvântul pentru supă așa cum o știm noi, și se dă la micul dejun. „sopa” e o supă groasă.
 • Cam tot ce mișcă, râul, ramul și mai ales supele de tot felul vin cu frunzulițe de coriandru, „cilantro”. Dacă sunteți ca mine și aveți oroare de coriandru, ziceți de la început: „sin cilantro”.
 • Apa costă pe la 2000-3000 de pesos, 0,7-1 euro jumătatea de litru. În zonele de coastă, puteți cumpăra și punguțe de apă de 0,3 litri, cu 500 de pesos.
 • Aproape orice veți cumpăra pe stradă vă va costa între 2000 și 4000 de pesos. Vedeți să nu vă vadă față de Mick Jagger, că vă cer 10.000.

5) Alte cheltuieli

 • Muzeele nu sunt foarte scumpe în Columbia, și duminicile sunt gratis (dar și aglomerația pe măsură). Bugetați în jur de 5000 intrarea.
 • Parcurile naționale practică tarife diferențiate pentru localnici și pentru străini. Intrarea în Parcul Național Tayrona costă 48.500 de pesos (15 euro aproximativ).
 • Excursii organizate: în general puteți merge pe cont propriu peste tot, mai puțin în câteva dintre atracțiile cele mai bine cotate ale țării.
  • Pentru a vizita Orașul Pierdut, drumeția e de 4-6 zile și o puteți face doar cu agenție pentru că e pe teritoriu indigen. Prețul e fix, de 850.000 de pesos (270-280 de euro), indiferent de durată sau de agenție.
  • Pentru a vizita Caño Cristales zis și cel mai frumos râu din lume, pachetele de 3-4 zile sunt în jur de 1.500.000 de pesos, deși aici e loc de căutat opțiuni și oferte.

Adresele în Columbia

Încă o notă scurtă despre adresele în Columbia, și cum să le citești. Veți găsi, de exemplu, că hotelul sau casa unde ați făcut rezervare se află pe

 • Kra 5a #4-17

sau

 • Cll 82 #17-29

(exemplele sunt fictive). Ce înseamnă asta și cum să le găsiți pe o hartă?

Columbia are un sistem de străzi împărțit în Calles și Carreras, perpendiculare unele pe altele, și numerotate în raport cu un punct de referință. În Bogota, de exemplu, Carreras merg de la nord la sud, iar Calles de la est la vest. În alte orașe e invers. O adresă va include întâi numărul străzii pe care se află imobilul, apoi numărul străzii perpendiculare celei mai apropiate și un număr de casă.

 • În primul exemplu, clădirea ar fi pe Carrera 5a, în dreptul Calle 4, la numărul 17. Carrera 5a urmează în acest caz după carrera 6.
 • În al doilea exemplu, clădirea e pe Calle 82, în dreptul Carrera 17, la numărul 29.

 

Să facem totalul – cât vă poate costa o călătorie în Columbia?

Clasicul răspuns – depinde. De ce? De durata călătoriei, de stilul de călătorie, itinerariu, cumpărături. O medie prudentă ar fi 50 de euro pe zi, dar se poate cu mai puțin.

Un itinerariu pentru (să zicem) trei săptămâni ar fi:

Bogota – Salento – Medellin – Cartagena – Santa Marta (Tayrona)- Barichara – San Gil – Bogota

Sunt destinații destul de mainstream, the gringo trail cum se zice în țările latinoamericane, adică ruta turistică destul de standard. Un minim, dacă mă întrebați pe mine. Zero virgulă zero zero zero și un picuț la sută…

Hai să facem o simulare. Includ costuri medii, fără tururi, și *important* fără băuturi alcoolice sau ieșiri în cluburi care ridică binișor cheltuielile.

1) În Bogota recomand 3 zile cel puțin, iar un buget mediu, cu stat prin AirBnb la 15 euro pe noapte și vizitat câteva muzee, fără day-trips sau taxi-uri, ar fi de 100.000 de pesos pe zi, 30 de euro; total rotunjit – 100 de euro.

2) De la Bogota la Salento se ajunge cu autobuzul, 8 ore. Dacă e autobuz de noapte e mai simplu.  Prețurile variază, dar un 60.000 de pesos ar fi o estimare bună. 20 euro

3) În Salento, orășel din zona cafelei, recomand două zile: într-una vizitați valle de Cocora, cu 20.000 de pesos, și în cealaltă faceți un tur la o fermă de cafea – 15.000 de pesos. Cazarea două nopți e 100.000 de pesos, și mesele, în total, 80.000 de pesos. 215 mii de pesos – 60 de euro.

4) Medellin. De la Salento la Medellin sunt aproximativ 6 ore și 30-40.000 de pesos. În Medellin sugerez 2 zile încheiate, pe lângă cea petrecută parțial în autobuz, cu un buget mediu la fel ca în Bogota. 250.000 de pesos în total – 85 de euro. Peste 100, dacă luați vreun tur.

5) Medellin- Cartagena. Avionul e variabil, 120.000 de pesos în extrasezon și luat cu ceva timp înainte mi se pare o estimare ok. Altfel, zborurile spre Cartagena pot fi și de trei ori mai mult decât atât. Bugetul pentru Cartagena l-aș pune la 150.000 de pesos pe zi, cu o masă la un restaurant de categorie medie, muzee, etc. Totul e mai scump în Cartagena, mai ales pentru turiști. Dacă stați 3 zile în acest super-star al Columbiei, veți cheltui deci cel puțin 570.000 de pesos cu zbor cu tot, adică aproximativ 190 de euro, hai 200.

6) Din Cartagena spre Santa Marta  transportul costă în jur de 50.000 de pesos și durează 4 ore. Santa Marta, cel mai vechi oraș al Columbiei, e drăguț și merită o zi, două. Următoarea întrebare este dacă vă place campingul. Dacă da, puteți merge în Parcul Național Tayrona (intrarea 48.000 de pesos), unde se poate sta la preț rezonabil doar la cort. Mâncarea e mai scumpă în Tayrona, dar să zicem că e prețul paradisului și alte cheltuieli în afară de camping și cazare oricum nu veți avea. Dacă nu, puteți oricum vizita o părticică din Parc cu un tur în barcă pe care îl luați din Santa Marta. Personal, nu recomand a doua opțiune – bărcile poluează, chimic și fonic, și un aflux mare de turiști pune în pericol ecosistemul de corali din golfurile Tayronei. Bref, trei zile la Santa Marta / Tayrona vă pot costa în jur de 90.000 de pesos pe zi, 310.000 de pesos în total cu transportul. 100 de euro, hai 120.

7) Barichara e poate cel mai frumos oraș colonial al Columbiei, și de asta l-am inclus pe listă. Nu are aeroport, așa că pentru a ajunge de la Santa Marta la Barichara veți lua un autobuz de noapte (avion direct nu există) până la Bucaramanga, iar de acolo un autobuz de două ore până în Barichara. 150.000 de pesos e o estimare prudentă în extrasezon. Două zile sunt suficiente, iar pe zi veți cheltui în jur de 100.000 de pesos. Deci 350.000 de pesos, sau 120 de euro.

8) În drumul de întoarcere vă puteți opri o zi la San Gil, la 40 de minute de Barichara, capitala sportului extrem în Columbia. Puteți face canyoning, rappel, speologie, tiroliană și ce vreți. Eventual de toate într-un tur combinat de 150.000 de pesos. 🙂 Bugetăm 250.000 de pesos pentru ziua respectivă, adică 90 de euro.

9)Înapoi la Bogota, drumul e de 6-7 ore cu autobuzul (sau vă puteți întoarce la Bucaramanga și de acolo luați avionul), și costă 70.000 de pesos. 20 de euro, iar ultima zi la Bogota (n-am numărat zilele dar e pe acolo), 30 de euro.

Totalizând, 3 săptămâni intense în Columbia vă pot costa, cu un buget nici prea-prea, nici foarte-foarte, 800-850 de euro fără transportul din țară și înapoi. Cum sună? 🙂9 thoughts on “Sfaturi și sugestii pentru o călătorie în Columbia (II) – cum ajungi, costuri, cazare”

 • huh, hai ca ma speriati putin cu preturile astea! 50 de euro /zi e cam multicel ptr o tara de genul asta. In Peru cred ca am cheltuit in medie vreo 30/euro pe zi. in Bolivia cam tot pe acolo, poate un pic mai puitn. Chile a fost scump, ce=i drept- aici am luat in considerare cam 50 euro/zi. Aregentina – vreo 40.
  intentionez sa stau in Columbia vreo 7 saptamani iar cu 50 euro pe zi o sa ma cam usture.
  mersi de info ffff utile, si la calatorii cat mai frumoase!!

  • Oana, nu e nimic de speriat, dupa cum ziceam se poate si mai putin, 50 de euro pe zi e un buget mediu la o calatorie stil vacanta, in care vrei sa vezi cat mai multe timp de 2-3 saptamani, deci costurile de transport cresc, nu gatesti deci cheltuiesti mai mult pe restaurante, etc. La o calatorie lunga scad costurile relative. Comparativ, e la nivelul preturilor din Peru, poate putin mai mult, dar nici pe departe la nivelul din Chile.
   Depinde si de destinatii. Eu de ex am inclus in simularea de itinerariu Cartagena, care e absurd de scumpa pentru Columbia, dar fiind magnetul turistic al tarii, acolo se duc banii. Petrecand 2-3 zile in Cartagena si restul de 7 saptamani in locuri mai ieftine, nu se ridica atat de mult costurile.
   Si, in ultimul rand, depinde de activitati. Ca peste tot, tururile si alte activitati organizate costa. Daca le eviti, iesi mai ieftin. Te astept in Bogota 🙂

 • Buna Paula,
  Iti multumesc mult pentru informatii si nu doar din partea mea ci si a celor care pe viitor se gandesc sa viziteze Columbia. Personal, sunt hotarat sa petrec cel putin 2 saptamani(stiu ca e putin) anul urmator..2018. Cu siguranta ca in momentul in care voi sti sigur cand vin si voi incepe sa planific calatoria in detaliu, te voi contacta pentru mai multe informatii si lamuriri. Esti foarte norocoasa sa locuiesti acolo si iti doresc ca si in continuare sa ai parte de noroc si fericire

  Adios

 • Unde stai, draga Paula? Sotia mea e din Columbia, mai exact Barranquilla. Locuim momentan in Anglia si avem o fetita de 2 anisori. Iubim Romania si Columbia si as vrea sa facem o schimbare cam in doi sau trei ani de acum,daca proiectele online ne reusesc. Iubim calatoriile si noi destinatii. Va fi greu sa ne decidem unde sa stabilim o noua locatie pe care sa o consideram ACASA. As vrea sa mentionez ca Barranquilla e unde sunt petrecerile cele mai faine iar Cali merita vizitat pt Salsa si nu numai:D In Cali am un prieten american cu un hostel deosebit. Se cheama Casa Miraflores. Daca ajungi pe acolo, ti-l recomand cu drag. Numai bine.

  • Buna Ioan, uite sunt in Bogota, dar dau din cand in cand prin Barranquilla din motive personale. Stii ca atunci cand am fost in Cali am stat chiar in Casa Miraflores? 🙂

  • Buna ziua,

   Daca acest raspuns nu ajunge prea tarziu (scuze, am cam ignorat blogul in ultima vreme), raspunsul e niciun vaccin. Columbia nu cere vaccin pentru a intra in tara, desi e recomandat pentru ca riscul de contaminare e ridicat. Daca vreti sa calatoriti in zona Caraibelor, Amazonia sau alte regiuni calde, am auzit ca s-ar cere vaccinul de febra galbena, desi mie niciodata nu mi s-a cerut.

   Un test PCR inainte de intrarea in tara e obligatoriu totusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.