El Guavio, backstage – Rețeta secretă a doñei Hermencia

El Guavio, backstage – Rețeta secretă a doñei Hermencia

Întru scutirea atutoturismelor capitaline de hârtoapele de la țară, Carlitos ne închiriase o mașină de teren, cu șofer cu tot. Conform scenariului pregătit de Caro și Juan Manuel, următoarea oprire era la restaurantul Los Acacias, ținut de mama șoferului nostru, Javier.

Los Acacias era de fapt o cașcaravetă de scânduri aflată la marginea drumului, iar Doña Hermencia ne aștepta trebăluind după tejghea. Era o femeie în vârstă, dar încă în putere, cu părul negru fără să fie vopsit. Specialitatea ei, penru care era cunoscută prin tot satul, erau arepas de maiz pelao, niște pâinici din porumb cu brânză specifice zonei. Le făcea de zeci de ani, deși restaurantul și-l deschisese în anul anterior, după pensionare. Îi mergea bine. Clienții îi veneau din Bogotá cu regularitate, și din când în când soseau comenzi chiar și din Spania.

Bătrâna dădea formă turtițelor cu o dexteritate de invidiat și le punea într-un castron, în timp ce alte câteva sfârâiau pe plită. Mirosea de-nnebuneai. 

Dar venisem să filmăm, nu să ne săturăm mâncând.

Pentru comenzi din România, aveți alăturat și numărul de telefon. +57 e prefixul Columbiei
Javier

În timp ce Brandon filma, Mauricio, cu clare probleme de memorie, îi ajusta microfonul în șorț. „Doña Herminda, vă rog,…”

Ea: „Hermencia” 

Mauricio: „Așa, Doña Herminia, vă vom întreba…”

„Hermencia”

Mauricio: „ Doña Hermencia, vă vom întreba care e rețeta arepelor, da?”

(în apărarea lui, e extrovertit: ăștia nu sunt atenți la detalii)


Doña Hermencia era ușor reticentă în a-și divulga secretele meseriei în fața camerei de filmat. Cu toate acestea, am reușit să extrag de la ea în exclusivitate procedeul pas cu pas. Pentru cine dorește să facă arepas de maiz pelao în propria casă iată, deci, rețeta celor mai bune turte din Ubalá:

Porumbul se pune de cu seară în leșie fierbinte. Se lasă la înmuiat câteva ore, se decojește și se spală din nou cu leșie. A doua zi, la patru dimineața, se macină boabele. Din făină se face aluat cu un pic de apă și unt, care apoi se împarte în bucățele mici ce se umplu cu brânză. Se lasă la copt douăzeci de minute pe o plită încinsă, alte zece direct pe cărbuni încinși, și gata. Rezultatul va avea un miez moale și învelișul crocant.

Eu: „Vreun ingredient secret, doña Hermencia?”

„Untura de iapă.”

Mauricio: „Gracias, Doña Maria!” 

„Hermencia.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.