Columbia inedită – Festivalul pieptănăturilor afro din Cali

Columbia inedită – Festivalul pieptănăturilor afro din Cali

 

 

Columbia e mai mult decât „Narcos”. 21 mai, de exemplu, e „ziua afrocolombianității”, aniversarea abolirii sclaviei din țară. Ocazie numai bună să scriu despre festivalul pieptănăturilor afro din Cali, la care am fost anul trecut.

***

Cum adică festival de pieptănături afro?

Uite așa. Cum are Spania o luptă cu roșii și Delta Dunării un festival al ciorbei de pește, așa au ei festivalul pieptănăturilor. Fiecare cu ce-l definește.

De ce în Cali?

Pentru că cea mai mare concentrație de populație neagră în Columbia se găsește în două regiuni: coasta Paficicului și coasta Caraibelor. Cali e cel mai mare oraș din zona Pacificului (oarecum – nu-i pe coastă, dar e aproape).

Cum de au hotărât să facă un festival pentru niște pieptănături?

E o poveste mai lungă. Să zicem că pieptănăturile sunt unul dintre cele mai interesante aspecte ale culturii descendenților de africani din Columbia. În Africa, pieptănăturile tradiționale sunt moduri de a încripta mesaje către cei din jur. Există pieptănătura soției enervate pe soț, pieptănătura de împăcare și așa mai departe. În Columbia, pieptănăturile au jucat un rol important pe vremea sclaviei: prin ele se asigura comunicarea între sclavii evadați și cei care erau pe cale de a scăpa. Pieptănăturile conțineau hărți întregi, cu rutele de evadare, poziția trupelor regelui, și destinațiile finale – comunitățile de negri evadați, numite palenques.

Toate astea s-au pierdut în timp, după ce abolirea sclaviei nu a însemnat vindecarea de rasism. Până nu demult, negresele erau aproape obligate să-și îndrepte părul la școală sau la lucru, pentru că părul natural creț era considerat rușinos. Și azi există femei care preferă să-și ascundă cârlionții, dar vestea bună e că sunt din ce în ce mai puține.

Așa că revindicarea pieptănăturilor tradiționale face parte din toată mișcarea de afirmare a identității și încercarea de a face societatea columbiană să accepte populația de culoare, cu tot ce are ea mai autentic. Festivalul e o portiță deschisă celorlalți înspre cultura lor, dar comunică în primul rând un mesaj puternic afrocolumbienilor înșiși: nu vă fie rușine de cine sunteți.

Care sunt activitățile?

Discursuri, conferințe, un târg de produse pentru păr creț, și partea cea mai interesantă e concursul de pieptănături, pe categorii: modern, tradițional, masculin, și pentru copii.

Când, unde, cât costă?

Festivalul (Tejiendo Esperanzas) are loc în fiecare an în mai-iunie în Cali, și e gratis. Recomand :).

Mândria părului creț

Curly pride 😛

 

 

Da, pieptănăturile durează atât de mult cât vă imaginați 🙂

Câștigătorul categoriei masculin - masca africană

Masca africană – Câștigătoarea categoriei masculin.

 

 

 4 thoughts on “Columbia inedită – Festivalul pieptănăturilor afro din Cali”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.