36 de lucruri aleatorii despre Chile, de ziua dumnealui :P

36 de lucruri aleatorii despre Chile, de ziua dumnealui :P
 1. Cât timp lucram în Chile am avut o colegă vietnameză. O chema Chi Le.
 2. În Santiago există un fel de cocktail numit Terremoto (cutremur). E cu un amestec de vin fermentat și înghețată, servit într-un pahar de 1 litru. După ce-l termini, cere o Replica (aceeași chestie, pahar de jumătate de litru). Iar dacă încă te mai ții pe picioare după Replica urmează Tsunami.
 3. Santiago en 100 Palabras e numele unui concurs de micro-povestiri ținut anual în capitala chiliană. Câștigătorii sunt afișați pe panouri publicitare în stațiile de metrou. How cool is that.
 4. Pichilemu e capitala surfiștilor din Chile.
 5. Există trei case a lui Pablo Neruda: una în Santiago, cealaltă în Valparaiso, și cea mai cea în Isla Negra, un sătuc pe malul Pacificului. Neruda a fost mare colecționar. La casa din Isla Negra am fost cu un bunic al unui prieten, care copilărise în Temuco. Când a văzut una dintre exponate, un cal mare de lemn pe care Neruda l-a cumpărat de la un potcovar din Temuco, domnul a-nțepenit: era calul cu care se juca când era copil.
 6. Din când în când, pe marginea șoselelor, se pot vedea altare populare. Se numesc animitas, și sunt ridicate pe locurile unde cineva a murit tragic. Later edit: chilienii cred că sufletele lor rămân pe pământ bântuind, un fel de mediatori între cele două lumi, cu puterea de a face dorințele realitate.
 7. Conform unei legende urbane, chilianul Jenaro Gajardo, din Talca, s-a făcut proprietar al Lunii în 1953. Bărbatul s-a dus la notar, a întrebat dacă satelitul Pământului era înregistrat pe numele cuiva, și cum răspunsul a fost negativ, și l-a însușit. În mai 1969, înainte de aselenizarea rachetei Apolo 11, tot legenda spune că Nixon i-a trimis o telegramă lui Gajardo, cerând voie ca naveta americană să-i poposească pe terenul aflat în proprietate. Gajardo i-ar fi răspuns pozitiv, în numele lui Jefferson, al lui Washington, și al lui Walt Whitman. La moartea lui, într-un testament poetic, Gajardo ar fi lăsat Luna poporului chilian.
 8. În Santiago există o copie a bazilicii Sacre-Coeur din Franța…  
 9. …a palatului Alhambra din Granada (vorba vine, nu e copie fidelă, e o clădire în stil maur care pare a avea un Patio de los Leones înăuntru. Fiind mereu închisă, n-am putut să verific)…
 10. …și a statuii Cristo Rendetor din Rio.
 11. Sanduche de Potito e unul dintre felurile de street food tipic pentru Santiago. „Potito” e un diminutiv de la „poto”, care înseamnă, well, fund, dos. Ghiciți din ce e sendviciul. Pentru amatori, îl găsiți pe lângă stadioane, în zi de meci.
 12. În fiecare parc din Santiago, la orice moment al zilei, oriunde ai fi, vor exista în raza ta vizuală cel puțin 10 cupluri care se vor săruta pasional. În metroul din Santiago, la ora de vârf, se prea poate să ai un cuplu care se sărută pasional la 20 de cm de vârful nasului tău.
 13. În fiecare duminică, Santiago închide câteva din străzile principale de dimineață până la 14.00 pentru mașini, și dă drumul la alergat, biciclit, dat cu rolele, board-ul, după talentul și energia fiecăruia.
 14. Există afro-chilieni. Locuiesc în Arica, orașul cel mai nordic al țării, la frontiera cu Peru, și sunt „moștenire” a perioadei în care Arica era parte a vecinului nordic și sclavi negri erau aduși pentru a munci în mine.
 15. Cerul cel mai nebun din viața mea l-am văzut în Santiago.
 16. Nu există chef chilian la care să nu se pună măcar un cântec de Chico Trujillo.
 17. Cam toate deserturile tipice chiliene sunt variațiuni exagerat de dulci pe aceeași temă: un biscuite sau fursec, cremă caramel, albuș bătut. În sud ce mai găsești Kuchen cu mere, că în rest…
 18. În Chile există un Observator de Studii Geopoetice.
 19. Peisajul de mai jos se numește Embalse el Yeso și e aproape de Santiago.
 20. În Chile, din motive de igienă și salubritate, sushi-ul e ușor fiert. Și chilienii au inventat sushi cu avocado – delicios.
 21. În fiecare 11 septembrie, comemorarea loviturii de stat care l-a adus la putere pe Pinochet, se protestează violent. By default.
 22. „Huevon”, scris și weon, e poate cuvântul cel mai folosit în Chile, și are o întreagă familie de cuvinte: wea, wear, aweonado, etc. Definiția în imagine.
 23. Restul latinoamericanilor râd (că n-au de ales) de chilieni din cauza accentului lor greu de înțeles chiar și pentru nativi. Dacă vă aflați în Chile, nu disperați: există și chilieni care vorbesc spaniola. 😛
 24. Pierre Loti, navigatorul francez care a dat numele unei cafenele la Istanbul, a trecut și prin Valparaiso. Acolo a lăsat o stradă.
 25. Prin anii 50-60 era o modă a centrelor comerciale cu rampe în spirală, numite caracoles (melci). Între timp, moda a decăzut, melcii s-au reprofilat și azi găzduiesc tot felul de galerii underground, specializate în tatuaje, magazine de rockeri, frizerii ieftine, etc.. Dacă vreți să cunoașteți subculturile din Santiago, acolo e de intrat.
 26. În Santiago, am auzit (cum zicem overheard în românește?) la un moment dat vorbind doi oameni fără adăpost. Își distribuiau ministerele: unul era pe Cultură, celălalt pe Economie.
 27. Un completo e un hot-dog. Un completo italiano n-are treabă cu Italia, e un hot-dog cu ketchup, maioneză, avocado. Culorile steagului italian. (sort of)
 28. Tot conform unei legende urbane, se spune că Andres Bello, filozof venezuelano-chilian de secol XIX, l-ar fi încurajat pe un tânăr scriitor care venise să-i ceară sfatul: „Scrie, băiete, scrie fără frică. În Chile, oricum nimeni nu citește.”
 29. Empanadas chilenas sunt cu siguranță cele mai mari din toată America de Sud. Lungi cât un sendivș de la Subway, una e de ajuns să-ți astâmpere foamea. Nu neapărat cele mai gustoase, dar sssst, să nu ziceți vreunui chilian.
 30. În Santiago există un cartier numit El Bosque (Pădurea). N-are niciun copac.
 31. În Iquique trotuarele din centrul istoric au în jur de o sută de ani vechime și sunt de lemn (și miros).
 32. Patagonia-i o nebunie. (nimic nou cu asta, cred)
 33. Băutura (alcoolică) tipică pentru Crăciun e un fel de lichior de cafea numit cola de mono (coadă de maimuță). E bun.
 34. În week-end, când au chef de o duminică în familie dar afară din casă, chilienii se duc la cazinou.
 35. Munțomanii care trec prin Santiago și vor să vadă panorama orașului dintr-un punct inedit se pot urca pe Cerro Manquehue. Musai cu bețe de trekking.

36.  Sărbătoarea națională e 18 Septembrie, ocazie cu care toată suflarea își ia liber 5 zile, se îmbată, iar eu îi urez dragei mele foste țări adoptive un călduros și întârziat La Mulți Ani!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.