12 idei de activități pentru un târg de carte creativ (latura fun a șoarecilor de bibliotecă)

12 idei de activități pentru un târg de carte creativ (latura fun a șoarecilor de bibliotecă)

Azi se termină ediția din 2017 a FILBO, târgul de carte de la Bogotá, și bineînțeles că nu m-am abținut și mi-am luat bilet pe trei zile. Dacă ar fi existat vreo variantă de abonament la tot târgul, al meu era.

De ce-mi place mie la FILBO? Pentru că demonstrează că a fi șoarece de bibliotecă poate fi fun. FILBO e mai mult decât un târg cu o ofertă abundentă (nouă pavilioane), cu standuri cu design șmecher și lansări interesante. Are un program variat, interesant, și înțesat cu activități creative de promovare a lecturii în toate formele ei, cu evenimente despre diversitatea culturală din Columbia (țară cu aproape nouăzeci de grupuri etnice, în care se vorbesc peste șaizeci de limbi), concerte, expoziții.

Permiteți așadar să raportez, întru inspirație, câteva din activitățile de stimulare a cititului care mi-au plăcut mie.

1. Câștigă o carte dacă… citești o pagină din ea / te înscrii la bibliotecă / faci o mini-poveste pe loc

La standul ministerului Culturii aveau cărticele de dat – dar numai dacă te așezai și citeai pe loc cel puțin o pagină din cărticica aleasă, după care povesteai altcuiva ce ai citit. A mea a fost un fragment din Cuentos de la Selva de Horacio Quiroga.

La standul primăriei, pentru a primi o carte trebuia să treci de două probe: una era să-ți faci abonament (gratis) la rețeaua de biblioteci a orașului (Done. Primit și card). A doua era ca, în mai puțin de cinci minute să faci o mini-poveste pe peretele de povești, folosind exclusiv cuvintele disponibile sub formă de magneți.

A, și am mai primit o carte și pentru că la standul universității din Quindio, m-am oprit și am început să mă uit insistent la cărți. O fată a venit la mine și mi-a zis că sunt de dăruit. Puterea minții, cred. În mod surprinzător, la alte standuri n-a funcționat. 😛

2. Lecturi publice în limbajul semnelor

Pentru a înțelege lecturile publice dintr-o altă perspectivă.

3. Ateliere de citit în Braille

Pentru a înțelege cititul dintr-o altă perspectivă.

4. Mini-lecții de alte limbi care se vorbesc în Columbia (și în alte țări)

Cum ziceam, în Columbia se vorbesc: 66 de limbi indigene, 4 limbi ale comunităților de negri din diferite zone ale țării și, bineînțeles, spaniola. În diferite zile, târgul a găzduit mici cursuri de nasa, de wayuu, de andoque, de palenquero, etc.

M-am dus la mini-lecția de palenquero, o limbă a comunității de negri din satul San Basilio de Palenque de pe coasta Caraibelor. Palenquero e un amestec de mai multe limbi africane și spaniolă. Iubire e gongorogó, foame kanatulé, prieten kombilesa, și bună seara asina ri tiempo prieto. Pentru data viitoare când ajung în San Basilio. 🙂

În România câte limbi se vorbesc și de ce? Ce-ar fi dacă le-am cunoaște la un târg de carte?

5. Booktuber pentru o zi

Pentru ne-timizi. La unul dintre standuri ți se explica cum să faci un scurt videoclip de booktubing și ți se dădeau trei modele: un format de recomandare de carte, unul de top 3 și altul de recenzie. Erai lăsat să te pregătești câteva minute și filmat. Pe o tabletă, îți editai filmulețul și… gata, apăreai pe ecran.

6. Scrie o carte poștală și trimite-o oriunde în lume

La standul poștei ți se înmâna vederea concepută anume pentru târgul de anul ăsta, un pix, și niște timbre ca s-o trimiți, gratis, unde în lume vrei. La drept vorbind, am auzit numai lucruri rele până acum de poșta columbiană, dar e o ocazie perfectă să-și spele puțin imaginea. Hai să vedem în cât timp / dacă ajunge.

7. Ateliere de scriere creativă

Pentru că, de multe ori, pasionații de citit termină scriind. Sau invers. Sunt o mulțime de formaturi în care se pot organiza ateliere de scriere creativă, eu am fost la unul în care ni s-a citit din cartea I Remember a lui Joe Brainard. 150 de pagini cu fraze care încep toate cu „I remember”. După care… la scris.

„Îmi amintesc” cum într-o zi la ora de română, în mijlocul unei liniști de mormânt după o întrebare grea de-a profului, am sughițat sonor.

Voi ce vă amintiți?

8. Peretele poveștilor efemere

L-am menționat la punctul 1, dar mi-a plăcut prea mult activitatea ca s-o las acolo. Pe un perete metalic, erau lipite o mulțime de cuvinte-magneți. Aveai cinci minute să faci o mini-poveste rearanjând magneții de care aveai nevoie.

A mea: Monstruosul dinozaur cânta cu tânărul felin în clădirea tenebroasă, ca să obțină bani magici. Dinamica rinoceriță râdea. 😛

9. Discuție despre self-publishing

Aici n-am fost, dar la drept vorbind m-ar fi interesat să înțeleg cum publici tu singur o carte, fără edituri, sau intermediari. Să zicem că într-un viitor s-ar putea să am și asta în plan.

10. Blind date cu o carte

Un stand cu cărți gata învelite și împachetate în hârtie. Nu vezi coperta, ci doar un scurt rezumat, și prețul. Te încumeți să cumperi vreuna?

11. Sărbătorind Macondo – Gastronomia din Un veac de singurătate

Oare ce gust avea mâncarea personajelor dintr-unul din cele mai îndrăgite și emblematice romane ale Columbiei? Organizatorii târgului s-au întrebat, și l-au rugat pe chef-ul Leandro Carvajal să reconstituie, pe o scenă în direct, câteva rețete din lumea imaginată de García Márquez. Singurul cusur al evenimentului: nu puteai gusta creația.

12. Ateliere de țesut tradiționale

La prima vedere, un război de țesut nu-și are locul fix într-un târg de carte. Dar pentru societățile indigene, țesăturile codificau și transmiteau cunoașterea și viziunea lor asupra universului, lumii, a rolului femeilor și al bărbaților, fiind, efectiv, o formă de scris.

Într-unul din pavilioanele de la târg erai învățat să țeși cu ajutorul unui război. La drept vorbind, mi-ar fi plăcut mai mult să învăț să „citesc” țesăturile vreunei etnii precum arhuacos sau koguis, dar poate data viitoare.

Pe când un atelier de „citit” ii la Bookfest în București?2 thoughts on “12 idei de activități pentru un târg de carte creativ (latura fun a șoarecilor de bibliotecă)”

  • Am citit pe nerăsuflate! Felicitări și… mulțumiri din suflet!!! Sunt câteva idei super, pe care sper sa le pot pune în practica, în special cea referitoare la atelierul de scriere creativa!!!
    Mult succes in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.